Jaarverslag 2017
Vitale coalities

Jaar van de zeggenschap

Ieder jaar staat in het teken van een thema bij deltaWonen. In 2017 en 2018 is dit het thema ‘Zeggenschap’. Het doel is om met elkaar uit te vinden waar huurders zeggenschap over willen hebben en hoe we dat binnen deltaWonen kunnen vormgeven. Dit mondt in 2018 uit in een visie op zeggenschap. Het thema zeggenschap is belangrijk voor ons omdat de huurder het beste weet wat goed voor hem of haar is. We zien deze behoefte aan zeggenschap door een toename aan particuliere zorginitiatieven, energiecoöperaties en wooncoöperaties. Zeggenschap en invloed zijn belangrijke maatschappelijke thema’s waar we niet omheen kunnen - en ook zeker niet omheen willen.

Om input op te halen over het thema hebben we 8 gesprekken georganiseerd tussen de medewerkers van deltaWonen en externe inspirators op het gebied van zeggenschap: van huurder tot kunstenaar, van medewerker tot bestuurder. Deze gesprekken hebben we gepubliceerd op een externe website: www.latenwezeggen.nl. Daarnaast daagden we huurders uit om op een zeepkist te vertellen waar zij inspraak in zouden willen. Hier hebben we 5 filmpjes van gemaakt die op Youtube staan gepubliceerd onder de titel ‘Zegt u het maar’.

In 2018 organiseerden we op basis van deze gesprekken onder andere een Stadsontmoeting, waarbij we met huurders, beleidsmakers en geïnteresseerden in verder gesprek gaan over zeggenschap. Het doel hiervan is om onze visie op zeggenschap verder uit te kristalliseren: uiteindelijk willen we agendastellend zijn in hoe we zeggenschap opnemen in onze organisatie.