Jaarverslag 2017
Financieel gezond

Het financiële resultaat van 2017

DeltaWonen wil een financieel gezonde organisatie zijn en blijven en daarbij de mogelijkheden behouden om flexibel in te spelen op veranderingen in de omgeving. Helderheid omtrent ons financieel speelveld en transparantie naar stakeholders over de inzet van onze middelen, zijn hierbij van belang. Welke middelen hebben wij en waaraan worden deze middelen besteed?

Onze financiële positie wordt negatief beïnvloed door verhuurderheffing, een toenemende zorg inzake de betaalbaarheid van de huren door onze huurders, investeringen in duurzaamheid en de op termijn te betalen vennootschapsbelasting. Daarnaast investeren we in modernisering van onze bedrijfsvoering. De operationele kasstroom staat onder druk vanwege de betaalbaarheid en de heffingen. We treffen maatregelen om deze dalende operationele kasstroom op te vangen.

Het resultaat na belastingen 2017 bedraagt € 87 miljoen positief en wordt voor circa € 67,7 miljoen (positief) verklaard uit waardeveranderingen. Hiermee is zichtbaar welke impact waarderen op marktwaarde kan hebben zonder dat dit leidt tot extra inkomsten. Daarom splitsen we in onze kwartaalrapportages we het resultaat uit in 2 onderdelen: het genormaliseerde bedrijfsresultaat en het resultaat na belastingen. Daardoor hebben we inzicht in het genormaliseerd bedrijfsresultaat uit onze verhuuractiviteiten, investeringen in onze nieuwbouwplannen, de veranderingen in de waarde van ons bezit en de fiscale resultaten die hier uit naar voren komen.

Ons genormaliseerde bedrijfsresultaat (het resultaat dat voortkomt uit onze reguliere bedrijfsuitvoering in het kader van verhuur) komt dit jaar uit op € 21,8 miljoen. Dat resultaat komt voort uit onze bedrijfsvoering. De totstandkoming van ons genormaliseerde bedrijfsresultaat lichten we toe in het financieel jaarverslag.

Woningcorporaties zijn sinds de invoering van de nieuwe Woningwet verplicht om hun woningbezit te waarderen op marktwaarde. Dit deden wij ook al voordat de nieuwe Woningwet van kracht was. Ieder kwartaal bespreken we met onze taxateurs van Cushman & Wakefield (voorheen DTZ) de ontwikkelingen die van invloed zijn op de marktwaarde van ons woningbezit, zodat we op een adequaat wijze de gevolgen van deze waardeontwikkelingen op onze vermogenspositie kunnen duiden. In 2017 is de waarde van ons woningbezit toegenomen met € 70,0 miljoen. Deze waardestijging beïnvloedt het resultaat, maar is geen ingaande kasstroom. Een belangrijk neerwaarts effect op de waarde vormt het feit dat in 2017 wettelijk is bepaald dat beleggers gedurende de eerste 7 jaar na aankoop van woningcomplexen in verhuurde staat, deze bij complexen met woningen in het gereguleerde domein niet mogen uitponden bij mutatie. Het effect van deze maatregel op de totale woningportefeuille van deltaWonen bedraagt circa € 102,2 miljoen negatief. Voor een verdere toelichting op de waardeontwikkeling van het vastgoed wordt verwezen naar de jaarrekening.

De rentelasten over 2017 zijn ruim € 1,1 miljoen lager dan in 2016 doordat het rentepercentage op de leningportefeuille circa 0,17% is gedaald is bij een vrijwel gelijkblijvend gemiddeld schuldrestant. De lasten voor vennootschapsbelasting bedragen in 2017 € 3,2 miljoen vanwege een onttrekking aan de latente belastingvorderingen. Omdat in 2016 sprake was van een dotatie aan de latente belastingvorderingen van € 3,7 miljoen, zijn de lasten voor vennootschapsbelasting in 2017 € 6,9 miljoen hoger dan in 2016.

Zowel van het WSW als van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) is een positief oordeel ontvangen met betrekking tot de huidige financiële situatie en de verwachtingen voor de eerstvolgende 5 jaar. DeltaWonen kan mede hierdoor met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Voor een verdere toelichting op de resultaten wordt verwezen naar het financieel jaarverslag.