Jaarverslag 2017
De klant voorop

Leefbaarheid

Een huis moet ook een prettig thuis kunnen zijn. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd en deltaWonen vindt het belangrijk dat huurders zich ook prettig en veilig voelen in hun huurhuis. Iedere wijk biedt ruimte voor verschillende mensen, rekening houdend met inkomen, huishouden, afkomst, opleiding of zorgbehoefte. Hierdoor dragen wij bij aan sterke wijken en een inclusieve samenleving: Iedereen heeft er een plek en iedereen telt mee.

DeltaWonen en de huurders werken samen aan een schone en veilige woonomgeving. Als het woonplezier verstoord wordt, bijvoorbeeld door burenoverlast, gaan we in eerste instantie uit van een proactieve houding van de huurder. Als het buren onderling niet lukt om eruit te komen, gaan onze wijk- en/of woonconsulenten met hen in gesprek. Soms zijn de problemen zo groot dat wij niet kunnen helpen. In zo’n geval werken we samen met verschillende gespecialiseerde organisaties voor bemiddeling, zorg, ondersteuning of begeleiding. Samen maken we wonen prettig!

Leefbaarheid in 2017
Wijkconsulenten en complexbeheerders hebben elke dag contact met huurders en wijkbewoners en kunnen zo vroeg en alert inspelen op wat er speelt. Onze woonconsulenten zijn gespecialiseerd in specifieke vraagstukken die nader gesprek, verwijzing of onderzoek vragen. Al onze consulenten en beheerders werken nauw samen met wijkteams, welzijnsorganisaties en politie. In deze verbanden komen nieuwe initiatieven tot stand die bijdragen tot verbetering van leefbaarheid van de wijk. Een van die initiatieven is de samenwerking in september 2017 aan de leefbaarheid in de Zwolse wijk Holtenbroek. We tekenden samen met SWZ, de politie, Travers en de gemeente Zwolle een convenant. De doelen van de samenwerking en het convenant zijn 2-ledig:

  1. Het vertrouwen van de bewoners terugwinnen. Op deze manier wil deltaWonen met hen de leefbaarheid binnen delen van de wijk Holtenbroek verbeteren en versterken.
  2. Binnen de 4-jarige looptijd van het convenant de positieve trend op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en sociale stabiliteit continueren. Bewoners moeten zich veilig voelen in de wijk en hun leefomgeving positief beoordelen.


Deze doelen worden bewerkstelligd door kleine, lokale initiatieven die worden ondersteund door de partners uit het convenant. Een speciaal uitvoeringsteam ziet erop toe dat de ideeën van de bewoners handen en voeten gaan krijgen. Zo is onder andere het ‘Bewonerscafe’ gestart.

Bewonerscafé
DeltaWonen organiseerde samen met collega-corporatie SWZ een bewonerscafé, waar een aantal bewoners uit de Holtenbroekse flats bij aanwezig waren. Er werd gesproken over het wonen aan de Palestrinalaan. Bewoners deelden hun ideeën over prettig wonen, waaronder:

  1. een spreekuur met de huismeester;
  2. een barbecueplek op het grasveld;
  3. een welkomstgesprek met de huismeester voor nieuwe huurders;
  4. een wekelijks koffie-uurtje organiseren.

Door de betrokkenheid van deze bewoners kan deltaWonen het woongenot in Holtenbroek nog verder verhogen.

De tevredenheid van bewoners over veiligheid en leefbaarheid is al een volle punt gestegen ten opzichte van het onderzoek van 2012. Bewoners zien de toekomst in Holtenbroek zonnig in!