Jaarverslag 2017
De klant voorop

Woningverhuur

DeltaWonen is er voor iedere woningzoekende binnen de doelgroep. We helpen huurders graag om een passende woning te vinden. Afgelopen jaar werkten we voor het 2e jaar binnen de wettelijke kaders van ‘Passend Toewijzen’. Het doel van passend toewijzen is dat mensen die in aanmerking komen voor huurtoeslag niet in een te dure woning komen. Het voorkomt dus scheefwonen én onnodig hoge huurtoeslagen. In 2017 kregen bij deltaWonen meer dan 95% van de nieuwe huurders met huurtoeslag een woning toegewezen onder de aftoppingsgrens. Onderzoek naar de gevolgen van passend toewijzen heeft voor ons werkgebied opgeleverd dat de kansen om een passende woning te vinden, voor alle groepen gelijk zijn gebleven in het afgelopen jaar.

Woningtoewijzingen
In 2017 is in 96% van de nieuwe verhuringen een woning toegewezen aan huurders met een inkomen tot aan € 35.740,-. In 3% van de nieuwe verhuringen is een woning toegewezen aan huurders met een inkomen tussen € 35.370 en € 43.000. Daarnaast hebben we 1% toegewezen aan mensen met een inkomen hoger dan € 43.000.


Zwolle
Voor Zwolse deltaWonen woningen zijn er afgelopen jaar 1.173 nieuwe huurcontracten getekend. We sloten 62 huurcontracten af met huurders uit een bijzondere doelgroep. De gemiddelde wachttijd voor een woning (in de wensmodule) bedroeg in de gemeente Zwolle in 2017 4,2 jaar.

Kampen
In Kampen zijn in 2017 418 nieuwe huurcontracten getekend. Hiervan zijn 43 verhuringen aan personen uit een bijzondere doelgroep. De gemiddelde wachttijd in Kampen voor een sociale huurwoning naar wens bedraagt iets meer dan 2,1 jaar.

Oldebroek
In Oldebroek zijn er het afgelopen jaar 74 nieuwe deltaWonen huurcontracten getekend. Hiervan zijn 11 woningen toegewezen aan huurders uit een bijzondere doelgroep.


Beschikbaarheid
Woningcorporaties zijn continu op zoek naar een optimale invulling van de balans kwaliteit van woningen, betaalbare woning en beschikbaarheid van woningen. DeltaWonen streeft er in samenspraak met gemeenten, huurders en andere corporaties naar om voor onze doelgroep zoveel mogelijk gelijke kansen te creëren.

 

Gegeven de krapte op de woningmarkt in Zwolle en Kampen sturen we daarom niet enkel op wachttijd, maar ook op slaagkans naar inkomen, gezinssamenstelling en leeftijd. Dit vertaalt zich in het prijsbeleid van onze woningen (we hebben betaalbare eengezinswoningen voor mensen met een laag inkomen), maar ook in het verleiden van mensen tot doorstroming waar dat kan. Ouderparen van wie de kinderen de deur uit zijn, kunnen zo doorstromen naar appartementen om kansen te creëren voor grote gezinnen. De gemiddelde wachttijd voor een woning (in de wensmodule) bedroeg in de gemeente Zwolle in 2017 4,2 jaar. In Kampen bedroeg het 2,1 jaar.


Leegstand
In 2017 stond 0,79% van onze woningen leeg. We proberen leegstand te voorkomen: het komt de leefbaarheid in een straat of wijk niet ten goede en kost geld. Daarnaast laten we met een leegstaande woning een mogelijkheid liggen om een huurder te bedienen. Om de leegstand terug te dringen, monitoren we ieder jaar om welke reden een huis leegstaat. In 2017 waren dit de oorzaken:

Reden leegstand percentage
Mutatie-onderhoud 0,17%
Niet aansluitend verhuurd 0,00%
Nieuwbouw 0,01%
Ontruiming 0,02%
Te declareren 0,04%
Verhuurbaarheid 0,08%
Verkoop 0,03%
Voorraadbeheer 0,44%
Totaal 0,79%


Er is intern een leegstandsgroep opgericht, die ervoor zorgt dat de leegstand beter in beeld is. Dit Inzicht helpt ons om gericht actie te ondernemen. In 2017 was de leegstand 0,8% lager dan in 2016 (0,79% in 2017 ten opzichte van 1,6% in 2016).

Aantal woningen verhuur
In januari 2018 heeft deltaWonencirca 13.500 sociale huurwoningen. In de meerjarenbegroting staat dat wij in de periode tot 2026 netto nog eens 1.272 woningen extra bijbouwen in Zwolle en Kampen. Op dit moment is deltaWonen druk met bouwen om aan deze vraag te kunnen voldoen. Omdat de vraag in onze groeiregio nog hoger is dan deze aantallen, zijn we met de gemeente Zwolle een versnellingsactie overeengekomen. Met andere woningcorporaties zijn we overeengekomen extra woningen bij te bouwen bovenop de bestaande ambitie. In hoofdstuk 5 kunt u hierover meer lezen.

Wonen Noord-Veluwe
In 2016 ging het woonruimteverdeelsysteem www.hureninnoordveluwe.nl van start. Woningzoekers in de regio Noord-Veluwe kunnen zich inschrijven als woningzoekende en elke dag het nieuwe aanbod van huurwoningen van deltaWonen, Omnia Wonen, UWOON en Woningstichting Putten vinden. Wij investeren in de gemeente Oldebroek met verduurzaming door E-renovatie. We investeren niet in nieuwe woningen omdat Oldebroek buiten onze woningmarktregio valt.

Bijzondere doelgroepen
Onze bijzondere doelgroepen hebben een woning nodig die bij hen past. Ouderen, statushouders, mensen met een lichamelijke beperking of zorgvragers proberen we zoveel mogelijk passende huurwoningen te bieden. Hierin werken we samen met verschillende zorgpartijen zoals bijvoorbeeld Leger des Heils, het RIBW, Limor, JP van den Bentstichting, Vitree en anderen. Ook werken we samen met de sociale wijkteams.

Vanuit de taakstelling zijn de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek verplicht om in 2017 271 statushouders woonruimte te verschaffen. In 2017 heeft deltaWonen 57 woningen toegewezen aan deze doelgroep. Hiervan waren er 20 in Zwolle, 32 in Kampen en 5 in Oldebroek. De voornaamste uitdaging is het feit dat de gezinnen vaak groot zijn en er daardoor weinig geschikte woningen voor deze groep zijn. Grote gezinnen blijven daardoor helaas vaak langer op de wachtlijst staan.