Jaarverslag 2017
Duurzaam bouwen en ontwikkelen

E-renovaties & Onderhoud

Afgelopen jaar was het 4e jaar van de E-renovaties. In die tijd zijn er ruim 3.000 woningen verduurzaamd, waarvan 871 woningen in 2017. Het deelnemingspercentage lag afgelopen jaar bijzonder hoog, maar liefst 99% van de huurders. De E-renovaties hebben dan ook een aantoonbaar effect: de Co2-uitstoot is gemiddeld verlaagd met 5,4% en het gasverbruik met 6,4%. Dat betekent duurzamere huizen én goedkoper wonen voor de huurder.

Tijdens de woningrenovatie is persoonlijke aandacht voor de huurder erg belangrijk. Daarom zetten we bewonersbegeleiders in bij onze renovatieprojecten: zij zijn een 1e aanspreekpunt voor onze huurders en kunnen antwoord geven op vrijwel alle renovatievragen. Verbouwingen zijn vaak niet leuk voor de huurder, maar de resultaten zijn wel fijn: minder maandelijkse kosten en meer comfort in de woning.

DeltaWonen betrekt huurders bij het maken van verbouwkeuzes zoals bijvoorbeeld kleur- en materiaalgebruik. Daarnaast streven we er naar om bij iedere huurder maximaal 2 weken bezig te zijn, iets dat gelukkig vrijwel altijd lukt. Waar nodig ondersteunen we ook bij de voorbereidingen voor de renovatie. In de praktijk merken we dat zo’n 90% van de huurders dit zelf kan. Voor de 10% voor wie dit niet lukt, zoeken we samen oplossingen, bijvoorbeeld voor het verzetten van spullen of het omgaan met de geluidsoverlast.

De Energieproeftuin
Een mooi voorbeeld van onze zoektocht naar verduurzaming is het project ‘De Energieproeftuin’. In 50 testwoningen in de Zwolse wijk Berkum zoeken we samen met de bewoners en partnerorganisaties naar de beste en meest rendabele oplossingen om een woning energiezuinig te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld warmtepompen en luchtpompen geïnstalleerd in de verschillende huizen. DeltaWonen kijkt samen met de bewoners naar wat wel en vooral niet werkt en welke oplossing daadwerkelijk duurzaam is. Deze inzichten gebruiken we voor de duizenden woningen die we de komende jaren verder gaan verduurzamen.