Jaarverslag 2017
Duurzaam bouwen en ontwikkelen

Strategisch Voorraadbeleid

Eind 2016 presenteerden we ons Strategisch Voorraadbeleid (SVB) 2.1 aan de lokale gemeenten en corporaties. Op basis van de doelstellingen van het Strategisch Voorraadbeleid kijken we naar onze investeringen. Voorafgaand aan definitieve investeringskeuzes wegen we verschillende scenario’s tegen elkaar af op basis van maatschappelijke, markttechnische, bouwtechnische en financiële argumenten. Dit wordt expliciet gemaakt in startnotities en fasedocumenten die in het managementteam worden besproken en vastgesteld. Door te werken met een streefrendement en een ‘rock-bottom’- rendement dat altijd minimaal moet worden gerealiseerd wordt concreet invulling gegeven aan rendementsturing op complexniveau.

In 2017 is er hard gewerkt om de doelstellingen uit het Strategisch Voorraadbeleid waar te maken. Dit had in het bijzonder betrekking op het bouwen van 200 semipermanente woningen en het verminderen van verkoop zodat er meer woningen beschikbaar blijven voor de sociale huur. Om aan de extra vraag van bijzondere doelgroepen te kunnen voldoen, hebben we besloten om in de periode 2017-2026 circa 1.250 sociale huurwoningen aan onze voorraad toe te voegen, door een combinatie van nieuwbouw, sloop en verkoop van bestaand bezit. Ook de doelstelling met betrekking tot duurzaamheid is een belangrijk thema in het Strategisch Voorraadbeleid. We hebben onszelf ten doel gesteld om in 2024 alle woningen op tenminste Energie Index 1,37 (het voormalige label B) te hebben.

Het doen van onderzoek is een doorlopend proces waarmee we de woningmarktopgave scherp houden. In 2017 hebben we, in samenwerking met de gemeenten en collega-corporaties, in al onze werkgebieden woningmarktonderzoek verricht. De uitkomsten bieden input voor een nieuwe cyclus van het Strategisch Voorraadbeleid. Dit versnelt de besluitvorming, wat zowel voor medewerkers als voor huurders prettig is.

Verkoop Bedrijfs Onroerend Goed
Op 1 januari 2018 moet de administratieve scheiding tussen ons DAEB en niet-DAEB bezit rond zijn. Om deze reden hebben we ons Bedrijfs Onroerend Goed (BOG) zorgvuldig onder de loep genomen. Een deel willen we behouden, bijvoorbeeld voor onze eigen huisvesting, of omdat we mogelijkheden zien om de bestemming DAEB te maken. Conform de afspraken zijn er 30 sociale huurwoningen verkocht. 10 hiervan stonden in Zwolle, 11 in Kampen en 9 in Oldebroek.