Jaarverslag 2017
Financieel gezond

Meerjarenbegroting 2017-2026

De nieuwe Woningwet is in sterke mate bepalend geweest voor de inhoud van de meerjarenbegroting 2017-2016. De uitwerking van het scheidingsvoorstel DAEB en niet-DAEB heeft daarbij veruit de meeste invloed. DeltaWonen heeft in 2016 het besluit genomen om te kiezen voor administratieve scheiding, zonder overheveling van de woningen, die momenteel als DAEB worden verhuurd. Het gaat om woningen die voldoende WWS-punten hebben om in aanmerking te komen voor de niet-DAEB verhuur. Op deze voorlopige keuze hebben we positieve zienswijzen ontvangen van de 3 gemeenten, de Centrale Bewonersraad en een aantal huurders van maatschappelijk onroerend goed.

De zienswijzen bevestigen onze keuze voor administratief scheiden. Op basis van onze meerjarenbegroting hebben wij onze keuze voor administratief scheiden voorgelegd aan de minister. Hiervoor is het nodig, dat de meerjarenbegroting voldeed aan de financiële kaders, die de minister heeft gesteld. In de meerjarenbegroting 2017- 2026 is het financieel toetsingskader opgenomen, waaruit blijkt dat deltaWonen aan de door de minister gestelde financiële kaders voldoet. De definitieve aanvraag voor het scheidingsvoorstel is voor 1 juli 2017 naar de minister verstuurd. Eind oktober hebben we van de minister goedkeuring ontvangen voor de administratieve scheiding. Op basis hiervan zal met ingang van 1 januari 2018 de administratie gescheiden gevoerd gaan worden.

Verder zijn in de meerjarenbegroting 2017- 2026 de effecten van passend toewijzen verwerkt en is de financiering ingericht volgens de nieuwe regelgeving. De balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht zijn opgemaakt voor zowel de DAEB als niet-DAEB. Daarnaast hebben we de winst-en-verliesrekening zowel op basis van het functioneel model, als op basis van het categoriaal model opgesteld. DeltaWonen waardeert al sinds 2012 het vastgoed op basis van de marktwaarde in verhuurde staat. We hebben voor de totstandkoming van de marktwaarde in de meerjarenbegroting 2017-2016 gebruik gemaakt van de full-versie van het handboek ‘Modelmatig waarderen’. Daarmee voldoen we aan de richtlijn uit de nieuwe Woningwet, waarin aangegeven is dat woningcorporaties met ingang van verslagjaar 2016 hun vastgoed moeten waarderen op marktwaarde in de verhuurde staat. In de waarderingsgrondslagen is uiteengezet hoe de activa, passiva, kosten en opbrengsten zijn toegerekend aan de DAEB en niet-DAEB tak.

Ook het toetsingskader is voor 2017 aangepast aan de kaders uit de nieuwe Woningwet. Vanuit interne argumenten zijn enkele kaders nog wat scherper geworden. Onze meerjarenbegroting over de periode 2017- 2026 voldoet aan deze kaders.

DeltaWonen blijft zoeken naar manieren om werkprocessen bij te schaven en optimaliseren. Tegelijkertijd blijven we bezig met onze dienstverlening aan de klant. Dit is in lijn met de doelen die deltaWonen formuleerde in de meerjarenbegroting.