Jaarverslag 2017
Vitale coalities

Formele Samenwerking

Een prettig leefklimaat creëren we samen. Daarom vinden we het belangrijk om onze huurders te betrekken bij ideeën, besluiten en toekomstplannen. Er zijn verschillende bewonersorganen: de Bewonersraad deltaWonen en de bewonerscommissies. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Woningwet in 2015 hebben bewonersorganisaties meer zeggenschap gekregen op beleidsonderwerpen van deltaWonen. Zij zijn nu volwaardig partner geworden bij de lokale prestatieafspraken die gemeenten maken met woningcorporaties en huurdersorganisaties. Daarnaast heeft de Bewonersraad het recht om tenminste een derde van de leden van de raad van commissarissen voor te dragen. DeltaWonen houdt de Bewonersraad en de commissies betrokken en voorziet de leden van de juiste informatie.

Bewonerscommissies
In 2017 zijn er 13 bewonerscommissies, waarvan er 1 in het afgelopen jaar is gestart. Wij gaan 2 keer per jaar met hen om tafel om het te hebben over thema’s zoals woonwensen, servicekosten en de staat van het pand. De leden van de bewonerscommissies nemen, samen met betrokken huurders, onder andere deel aan de zogenaamde ‘complexschouw’. Tijdens een dergelijke schouw wordt er gekeken naar de staat van onderhoud van het gebouw, waarbij de wensen van de bewoners met betrekking tot het onderhoud worden opgenomen. Deze wensen worden getoetst aan het onderhoudsbeleid in onze Meerjaren Onderhoudsplanning. Vaak zien we dat deze wensen overeenkomen met onze plannen. In 2017 hebben we 24 complexen samen met de bewoners geschouwd.

De Bewonersraad
De Bewonersraad van deltaWonen is een zelfstandige stichting met een eigen bestuur. In 2017 zijn er wisselingen geweest. Zo nam de voorzitter na 8 jaar afscheid. Inmiddels is er weer een volledig 7-hoofdig bestuur. Zij overleggen over beleid, huurdersbelangen, leefbaarheid, prestatieafspraken en andere bewonersthematiek. Op sommige gebieden is de raad meer dan adviserend: bijvoorbeeld bij de prestatieafspraken zaten zij als volwaardig partner aan tafel. Afgelopen jaar is de Bewonersraad nauw betrokken geweest bij het proces en de inhoud van de huurverhogingen. De Bewonersraad is vanuit deltaWonen extra ondersteund met een woonconsulent, om zo advies en inhoud professioneel aan te bieden.

Huurdersdag
Een bijzondere gebeurtenis was de huurdersdag, die 1 keer in de 2 jaar samen door de Zwolse huurdersorganisaties van deltaWonen, SWZ en Openbaar Belang wordt georganiseerd. Tijdens deze dag werden de bewoners bijgepraat over actuele onderwerpen en konden zij workshops volgen over thema’s zoals Passend Toewijzen en Tiny Houses. Bij deze unieke samenwerking door de Zwolse huurdersorganisaties waren zo’n 200 huurders aanwezig.