Jaarverslag 2017
Duurzaam bouwen en ontwikkelen

Nieuwbouw

Versnellingsactie
De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn soms lang. DeltaWonen wil deze graag inkorten of in ieder geval niet verder op laten lopen. Daarom zijn we in 2015 met de gemeente Zwolle overeengekomen om een versnellingsactie te starten. Deze actie staat los van de bouwprojecten die al in de planning stonden. De afspraak gaat over het versneld opleveren van in totaal 445 extra woningen in Zwolle. Hiervan bouwt deltaWonen 311 woningen en SWZ neemt 84 woningen voor haar rekening. Daarnaast worden 50 woningen verdeeld tussen onze collega corporaties SWZ en Openbaar Belang. De afgelopen jaren zijn hier al flink wat stappen in gezet. Inmiddels hebben we zelfs een groot deel van de doelstelling gehaald: in 2017 werden 192 woningen opgeleverd. We realiseren dit door compacter te bouwen en te kijken naar slimme samenwerkingen met de aannemers. De LEAN-werkmethode van deltaWonen speelt hierin een grote rol. In de meerjarenbegroting staat het voornemen om in de periode 2017-2026 circa 1.250 nieuwe sociale huurwoningen in Zwolle te realiseren.

Vastgoedprojecten in aanbouw
In 2017 zijn we aan de slag gegaan met de bouw van verschillende nieuwbouwprojecten. Waar 2016 het jaar van planning was, was 2017 het jaar van voeten in de klei en ‘stenen stapelen’. Aan de slag en op weg naar een veelheid aan opleveringen in 2018. Hierna volgt een opsomming van de nieuwbouwprojecten waarmee we in 2017 zijn gestart:

Harm Smeengekade 20 (Zwolle)
Een lange tijd van voorbereiding en planontwikkeling ging eraan vooraf: de renovatie van de Harm Smeengekade 20 in Zwolle. Het voormalige verzorgingshuis staat op een prominente stadslocatie en is het decor van 26 sociale huurwoningen en 39 koopwoningen. Op de plek van het voormalig klooster komen er nog eens 22 sociale huurwoningen bij. Een uniek project: de koop en huur wordt in samenwerking met een marktpartij ontwikkeld binnen het bestaande casco van de hoogbouw. De Harm Smeengekade 20 wordt in de 1e helft van 2018 opgeleverd.

Stadshagen: Frankhuis-Noord (Zwolle)
DeltaWonen is er voor jong en oud, altijd maatschappelijk betrokken. Dit zien we terug in onze bedrijfsvoering. In 2017 hebben we samen met de leerlingen van het Deltion College in Zwolle gewerkt aan de bouw van 4 dijkwoningen. Op deze manier konden de jongeren hun theoretische kennis direct in de praktijk brengen.

Knarrenhof (Zwolle)
De Knarrenhof is een project dat in Collectief Opdrachtgeverschap tot ontwikkeling is gekomen en waar senioren straks langdurig zelfstandig kunnen blijven wonen doordat men hier naar elkaar omkijkt. De Knarrenhof is een mooi voorbeeld van hoe deltaWonen meedenkt in de wensen van haar huurders. Vijf maanden vóór de bouwstart waren alle 48 woningen verhuurd. Hiervan zijn 14 sociale huurwoningen van deltaWonen en 34 koopwoningen. In april werd de bouw aangevangen, in 2017 werden de 1e woningen opgeleverd. Het restant wordt begin 2018 opgeleverd.

Opgeleverde vastgoedprojecten

Kamperpoort (Zwolle)
De Zwolse wijk Kamperpoort was lange tijd een gebied in ontwikkeling. Anno 2017 is het een moderne plek met alle voorzieningen voor jong en oud. Al eerder realiseerde deltaWonen hier 61 duurzame huurwoningen. In 2017 leverden we in deze wijk nog eens 23 woningen op.

Stationskwartier (Kampen)
In Kampen is het Stationskwartier opgeleverd en op 24 februari kregen de eerste bewoners de sleutel. Er zijn hier 32 woningen gerealiseerd in samenwerking met Rotij en BPD. Het gaat om woningen met een energieprestatiecoëfficiënt van nul: zeer energiezuinige woningen. De ‘woongebonden energie’, de energie die nodig is om het huis te verwarmen en van water te voorzien, kan zelf worden opgewekt. Voor dit project is dan ook 700 m2 aan zonnepanelen gebruikt. Dit zijn de 1e energiezuinige woningen van deltaWonen in Kampen die op deze manier zijn gebouwd.

Flexibele woningbouw
In de prestatieafspraken met de gemeente Zwolle hebben we vastgelegd dat deltaWonen zorgdraagt voor 40 semi-permanente woningen per jaar. In 2017 hebben we dit aantal weten te behalen. Dat hebben we op deze plekken gedaan:

Oosterenk
Afgelopen jaar is de bouw van 40 flexibele woningen in Oosterenk gestart. De terreinen die deltaWonen daar heeft worden optimaal ingezet: in dit geval met verplaatsbare woningen zodat we flexibel mee kunnen denken in de mogelijkheden van de wijk en huurder. Het totale project wordt in januari 2018 opgeleverd.

Overige plekken Zwolle
We onderzoeken of we op verschillende locaties zoals Monteverdilaan, Veemarkt, Scholtensteeg nog meer flexibele woningen toe kunnen voegen aan het bezit van deltaWonen. De verschijningsvorm van deze flexibele woningen kan variëren van tiny-house tot container-unit. Deze vorm wordt dan ook gekoppeld aan de betaalbaarheid. De flexibele woningen zijn met name geschikt voor huishoudens van 1 of 2 personen.