Jaarverslag 2018
De klant voorop

Woningverhuur
Wij zijn er voor iedere woningzoekende binnen de doelgroep. We helpen huurders graag om een passende woning te vinden binnen de wettelijke kaders van ‘Passend Toewijzen’. Het doel van passend toewijzen is dat mensen die in aanmerking komen voor huurtoeslag niet in een te dure woning komen. Het voorkomt dus scheefwonen én onnodig hoge huurtoeslagen. In 2018 kregen bij deltaWonen meer dan 98% van de nieuwe huurders met huurtoeslag een woning toegewezen onder de aftoppingsgrens. Uit onderzoek naar de gevolgen van passend toewijzen blijkt dat de kansen om een passende woning te vinden in ons werkgebied voor alle groepen gelijk zijn gebleven in 2018.

In 2018 was er een evaluatie van het afwegingskader voor De Woningzoeker. In dit kader staan afspraken die de corporaties en de gemeenten Zwolle en Kampen met elkaar hebben gemaakt over de verdeling van woningen tussen de verschillende groepen woningzoekenden. Bij de evaluatie is gekeken naar zowel de werking van de spoedmodule als naar de percentages woningen die bemiddeld worden voor bijzondere doelgroepen. Adviesbureau RIGO heeft een analyse gemaakt en geconcludeerd dat er geen aanleiding is voor aanpassingen van het huidige afwegingskader. Corporaties en gemeenten hebben dit advies overgenomen. Wel toont het onderzoek van RIGO aan dat de druk op de sociale woningmarkt onverminderd groot is.

Woningtoewijzingen
In 2018 hebben we in 98% van de nieuwe verhuringen een woning toegewezen aan huurders met een inkomen tot aan € 36.798,-. In 1% van de nieuwe verhuringen hebben we een woning toegewezen aan huurders met een inkomen tussen de € 36.798,- en € 41.056,-. Daarnaast hebben we 1% toegewezen aan mensen met een inkomen hoger dan € 41.056,-.


Zwolle
Voor Zwolse woningen zijn in 2018 740 nieuwe huurovereenkomsten getekend. We sloten 82 huurovereenkomsten af met huurders uit een bijzondere doelgroep. De gemiddelde wachttijd voor een woning (in de wensmodule) bedroeg 3,9 jaar.

Kampen
In Kampen zijn in 2018 368 nieuwe huurovereenkomsten getekend. Hiervan zijn 33 woningen verhuurd aan personen uit een bijzondere doelgroep. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning naar wens bedroeg iets meer dan 1,8 jaar.

Oldebroek
In Oldebroek werden 88 nieuwe huurovereenkomsten getekend in 2018. Hiervan zijn 13 woningen toegewezen aan huurders uit een bijzondere doelgroep. De gemiddelde wachttijd voor een woning (in de wensmodule) bedroeg 0,89 jaar.


Beschikbaarheid


Woningcorporaties zijn continu op zoek naar een optimale invulling van de balans tussen kwaliteit, betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen. Samen met gemeenten, huurders en andere corporaties streven we ernaar om voor onze doelgroep zoveel mogelijk gelijke kansen te creëren. Gezien de krapte op de woningmarkt in Zwolle en Kampen sturen we daarom niet alleen op wachttijd, maar ook op slaagkans naar inkomen, gezinssamenstelling en leeftijd.

Bij slaagkans gaat het om het aantal verhuringen ten opzichte van het aantal actief woningzoekenden. Een actief woningzoekende heeft minimaal 1x gereageerd binnen 365 dagen. In de gemeente Zwolle bedroeg de gemiddelde slaagkans (per kwartaal) 9,5% (2017: 10%) en in Kampen 10,8% (2017: 13%). Dit duidt nog steeds op een gespannen markt.

Door gerichte sturing willen we de slaagkansen op een goed niveau houden. Dit vertaalt zich in het prijsbeleid van onze woningen (we hebben betaalbare eengezinswoningen voor mensen met een laag inkomen) en in het verleiden van mensen tot doorstroming waar dat kan. Ouderparen van wie de kinderen de deur uit zijn, kunnen zo doorstromen naar appartementen om kansen te creëren voor grote gezinnen.

Leegstand
In 2018 stond 0,79% van onze woningen leeg. We proberen leegstand te voorkomen: leegstand komt de leefbaarheid in een straat of wijk niet ten goede en kost geld. Daarnaast laten we met een leegstaande woning een mogelijkheid liggen om een huurder te bedienen. Om de leegstand terug te dringen, monitoren we om welke reden een huis leegstaat. Wij hebben een leegstandsgroep opgericht die ervoor zorgt dat de leegstand beter in beeld is. Dit inzicht helpt ons om gericht actie te ondernemen.

De leegstand voor heel 2018 komt uit op 0,79% (€ 767.928,-). Het streven voor 2018 was een maximale huurderving van 0,77%. Deze doelstelling is niet behaald. Wel zien we een daling van 0,09% ten opzichte van 2017 (0,87% € 817.974,-). Implementatie van het nieuwe primair systeem had invloed op de voortgang van het mutatieproces. De verwerkingstijd in het systeem en planning van inspecties en opleveringen leverden vertraging op. Dit gold ook ten tijde van de nieuwe release van het woningbemiddelingssysteem Zig Next Level voor woningzoekenden. Er zijn in 2018 ook veel nieuwbouwprojecten opgeleverd. De grote hoeveelheid werk die hieruit voortvloeide, had ook invloed op de verwerkingssnelheid van reguliere mutaties.

In 2018 werd leegstand ten opzichte van 2017 breder gerapporteerd. Door de uitbreiding van de leegstandsredenen ontstaat een beter beeld en kunnen we nog beter sturen op het terugdringen hiervan.

In 2018 waren dit de oorzaken:

Reden leegstand   percentage
Renovatie 0,20%
Mutatieonderhoud 0,17%
Niet aansluitend verhuren 0,14%
Project/eigen gebruik 0,08%
Verkoop 0,05%
Te declareren 0,05%
Leefbaarheid 0,03%
Nieuwbouw 0,03%
Nog te verantwoorden 0,02%
Ontruiming 0,01%
Sloop 0,01%
Totaal 0,79%



De bovenstaande huurderving betreft de totale huurdering van deltaWonen, die wordt in de jaarrekening onder diverse activiteiten verantwoord.

Wonen regio Noord-Veluwe
In de regio Noord-Veluwe werken de woningcorporaties deltaWonen, Omnia Wonen, Woningstichting Putten en UWOON sinds 2016 samen met het woonruimteverdeelsysteem www.hurennoordveluwe.nl. De vrijkomende woningen worden aangeboden in de gemeenten Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten. Woningzoekenden kunnen zich inschrijven op genoemde website en hierop elke dag het nieuwe aanbod vinden. De website is gebruikersvriendelijker gemaakt door het plaatsen van filmpjes over verschillende onderwerpen.

De senioren (in de gemeente Oldebroek) weten de weg naar de website niet goed te vinden. Daarnaast zijn ze niet goed op de hoogte van de regels. Op verzoek van de ouderenbond (SWO) hebben we een voorlichtingsbijeenkomst gehouden in het Kulturhus in Oldebroek voor het Platform Informele Ondersteuning en het Sociaal Wijkteam. De 3 corporaties die in dit werkgebied actief zijn, waren hierbij aanwezig. De coördinatiegroep is door de bestuurders gevraagd de samenwerking met zowel Enserve als Zig te gaan evalueren en te onderzoeken of het zinvol is om ook in deze regio over te stappen naar Next Level van Zig. Dit in verband met de afloop van contracten in 2019.


Bijzondere doelgroepen
Voor ouderen, statushouders, mensen met een lichamelijke beperking of zorgvragers proberen we zoveel mogelijk passende huurwoningen te bieden. Hiervoor werken we samen met verschillende zorgpartijen zoals Het Leger des Heils, RIBW, LIMOR, de JP van den Bent stichting en Vitree. Ook werken we samen met de sociale wijkteams. Vanuit de taakstelling zijn de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek verplicht om in 2018 samen 257 statushouders* woonruimte te verschaffen. 140 mensen (54%) hebben via ons en nieuw huis gevonden. In Kampen omvatte de taakstelling 65 personen en deze is behaald. Wij hebben door het toewijzen van 24 woningen 67 mensen (103%) gehuisvest**. Voor Zwolle lag er een taakstelling van 161 personen. Deze taakstelling is behaald. Ons aandeel was het toewijzen van 26 woningen. Hiermee hebben 60 mensen (37%) een nieuw onderkomen gevonden. De taakstelling voor Oldebroek was 31 mensen en deze is net niet behaald (1 persoon). Ons aandeel was de toewijzing van 6 huizen. Hiermee zijn 13 mensen (42%) gehuisvest. De voornaamste uitdaging is om geschikte woningen te vinden voor de vaak grote gezinnen van statushouders.



* Aantal mensen inclusief achter- én voorstanden uit 2017. Bron: contactpersonen gemeenten en website Rijksoverheid.
**Deze gegevens per gemeente omvatten het aantal personen bij overdracht sleutel inclusief familieleden die in de loop van het jaar nagereisd en meegeteld zijn.