Jaarverslag 2018
Duurzaam Bouwen & Ontwikkelen

Nieuwbouw
De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn soms lang. Wij willen deze graag verkorten of in ieder geval niet verder laten oplopen. Daarom zijn we in 2015 met de gemeente Zwolle overeengekomen om een versnellingsactie te starten. Deze actie staat los van de bouwprojecten die al in de planning stonden. De afspraak gaat over het versneld opleveren van in totaal 445 extra woningen in Zwolle. Hiervan bouwt deltaWonen 311 woningen en SWZ neemt 84 woningen (projecten Schubertstraat en Feniks) voor haar rekening.

Daarnaast worden 50 woningen van het project Hanzebad verdeeld tussen onze collega-corporaties SWZ en Openbaar Belang. In de basisafspraak met de gemeente was afgesproken dat de collega-corporaties een deel van de productie mochten overnemen van deltaWonen. De afgelopen jaren zijn hier al flink wat stappen in gezet. Inmiddels hebben we zelfs een groot deel van de doelstelling gehaald: in 2018 werden 103 woningen door deltaWonen opgeleverd. We realiseren dit door compacter te bouwen en te kijken naar slimme samenwerkingen met de aannemers. Onze LEAN-werkmethode speelt hierin een grote rol. In de meerjarenbegroting staat het voornemen om in de periode 2018-2027 circa 250 nieuwe sociale huurwoningen in Zwolle te realiseren.

Vastgoedprojecten in aanbouw
In 2018 zijn we aan de slag gegaan met de bouw van verschillende nieuwbouwprojecten. Waar 2016 het jaar van planning was, was 2017 het jaar van voeten in de klei en ‘stenen stapelen’. In 2018 gingen we voortvarend verder en op weg naar een veelheid aan opleveringen. Hieronder volgt een opsomming van de nieuwbouwprojecten waarmee we in 2018 zijn gestart:

Kanonsteeg Zwolle


De Kanonsteeg is een locatie uit de versnellingsactie. In 2018 is het ontwerptraject en de omgevingsvergunning afgerond. In december is de locatie aan deltaWonen overgedragen. In januari 2019 zijn we gestart met de sloop- en saneringswerkzaamheden van de bestaande opstallen. In maart 2019 is gestart met de bouw van de 14 appartementen.

Kop van Hoog Zwolle


In 2017 is de overeenkomst van het project Kop van Hoog tussen Nijhuis Bouw en deltaWonen ondertekend. Het gaat om de ontwikkeling en realisatie van 41 sociale huurappartementen. Binnen hetzelfde wooncomplex realiseert Nijhuis Bouw ook nog 36 koopappartementen, 3 koopwoningen en circa 300 m2 commerciële ruimtes. In september 2018 is gestart met de bouw van de parkeergarage. Volgens planning worden vanaf medio 2020 de eerste appartementen opgeleverd.

Theodorahof Zwolle


Achter de Harm Smeengekade in Zwolle ligt een voormalig kloostercomplex. Het klooster is gesloopt, alleen de kapel is blijven staan. In de binnentuin van het kloostercomplex realiseren we 17 appartementen en 5 eengezinswoningen. Het gaat om appartementen voor 1 of 2 persoonshuishoudens. De 5 woningen en de 17 appartementen werden in de eerste helft van 2019 opgeleverd.

Hobbemaschool Zwolle


De Hobbemaschool is onderdeel van de versnellingsactie. Het is een voormalige school waarin 18 appartementen in het schoolgebouw en 4 appartementen op de voormalige speelplaats werden gerealiseerd. Alle woningen hebben een eigen parkeerplaats op het terrein en de tuin is gemeenschappelijk.

Merelstraat Hattemerbroek


Aan de Merelstraat zijn 5 levensloopbestendige huurwoningen gebouwd. De woningen hebben een woonkamer, keuken, slaapkamer en douche op de begane grond en zijn zeer energiezuinig. Op de 1e verdieping is een ruime zolder. De woningen zijn geschikt voor 1 en 2 persoonshuishoudens. De woningen werden begin 2019 opgeleverd.

Opgeleverde vastgoedprojecten

Harm Smeengekade 20 Zwolle


Een lange tijd van voorbereiding en planontwikkeling ging eraan vooraf: de renovatie van de Harm Smeengekade 20 in Zwolle. Het voormalige verzorgingshuis staat op een prominente stadslocatie en is het decor van 26 sociale huurwoningen en 39 koopwoningen. Een uniek project: de koop- en huurwoningen werden in samenwerking met een marktpartij ontwikkeld binnen het bestaande casco van de hoogbouw. De huurwoningen zijn in juli 2018 opgeleverd.

Knarrenhof Zwolle


De Knarrenhof is een project dat in Collectief Opdrachtgeverschap tot ontwikkeling is gekomen en waar senioren langdurig zelfstandig kunnen blijven wonen doordat men hier naar elkaar omkijkt. De Knarrenhof is een mooi voorbeeld van hoe we meedenken in de wensen van onze huurders. 5 maanden vóór de bouwstart waren alle 48 woningen verhuurd of verkocht. Hiervan zijn 14 sociale huurwoningen van deltaWonen en 34 koopwoningen. In april 2017 werd de bouw aangevangen, in 2017 werden de eerste woningen opgeleverd, het restant werd begin 2018 opgeleverd.

Oosterenk Zwolle


In februari 2018 is het project Oosterenk opgeleverd. Het project bestaat uit 40 semipermanente appartementen. Met de gemeente is de afspraak gemaakt dat de appartementen maximaal 10 jaar mogen blijven staan.

Katwolderplein blok B Zwolle


Katwolderplein blok B is een locatie uit de versnellingsactie. Na de aanbesteding is de bouw gestart in oktober 2017. Het complex is opgeleverd in november 2018. Er zijn 6 grondgebonden woningen en 42 appartementen gerealiseerd.

Reggelaan Zwolle


De Reggelaan is een locatie uit de versnellingsactie waar in eerste instantie grondgebonden woningen waren gepland. Op een voorlichtingsavond in de buurt bleek vraag te zijn naar levensloopbestendige woningen, waarop het programma is gewijzigd. Na een aanbesteding is in februari 2018 gestart met de bouw van 18 levensloopbestendige woningen. De woningen zijn eind oktober 2018 opgeleverd. Bij de toewijzing van de woningen is voorrang gegeven aan de huurders uit de wijk.

Spoorlaan Wezep


In 2017 is begonnen met de sloop van 11 onder- en bovenwoningen. In 2018 zijn 12 eengezinswoningen gerealiseerd. De woningen zijn Nul Op de Meter uitgevoerd. Dit houdt in dat er zoveel zonnepanelen op het dak zijn gelegd dat over een jaar gezien het elektriciteitsverbruik, voor zowel de woning zelf als voor het huishoudelijk gebruik, neutraal is.

Bordeaux Zwolle


Eind december 2018 is het project Bordeaux opgeleverd aan de huurders. Het project ligt aan de Noordzeelaan in Zwolle en bestaat uit 25 appartementen. Het project betrof de verbouw van een bestaand kantorencomplex tot appartementen. Alle appartementen zijn aangesloten op een lokaal warmtenet dat de appartementen voorziet van warmte en warm water. Doordat de bewoners op elektriciteit koken, zijn de appartementen geheel gasloos.

Friesewal/Dijkstraat Zwolle


De Friesewal is een locatie op een bestaande parkeergarage uit de versnellingsactie. Er zijn in november 2018 37 appartementen opgeleverd. Het voormalige parkeerdek is ingericht met een mos-sedum dak: een groen dak met mos en sedumplantjes. De woningen hebben geen parkeerplaats. Huurders met een auto kunnen een gebruikersovereenkomst met de gemeente afsluiten voor de onderliggende parkeergarage.

Schokkersstraat Kampen


In maart 2018 zijn aan de Schokkersstraat in Kampen 20 verouderde duplexwoningen gesloopt. Hiervoor in de plaats zijn 12 grondgebonden woningen gebouwd. Deze locatie ligt in een dichtbebouwde wijk aan een doodlopende straat. Om de overlast voor deze bewoners zo veel mogelijk te beperken, is gekozen voor een bouwsysteem met een zeer korte bouwtijd. De nieuwbouwwoningen zijn daarom grotendeels in de fabriek gemaakt en ter plaatse gemonteerd. De nieuwe woningen zijn in september 2018 opgeleverd.