Jaarverslag 2018
Vitale coalities

Samenwerking met sociale partners

Sociale Wijkteams
De Sociale Wijkteams (SWT’s) in Zwolle en Wezep zijn zeer belangrijke samenwerkingspartners voor ons. Met hen werken we samen aan vroeg-signalering van problemen. Ook helpen ze ons om extra hulp of zorg te bieden als een huurder die nodig heeft. De wijkteams hebben een functie met betrekking tot goed en zelfstandig kunnen wonen in een wijk en daarmee ook tot (inter)persoonlijke problematiek. Als wij signaleren dat het niet zo goed gaat met een huurder, zoeken wij de verbinding met het Sociale Wijkteam. Onze maatschappelijke bijdrage gaat verder dan wonen alleen.

De woonconsulenten waren dit jaar aanwezig op het Platform Woonconsulenten Noord en Midden-Nederland. Hier hebben zij met collega-woonconsulenten ervaringen gedeeld over gedragsaanwijzingen, de inclusieve samenleving, volkshuisvestelijke trends, verward gedrag en actualiteiten van het huurrecht. De gemeente Zwolle bood de training Radicalisering aan. Alle woonconsulenten hebben hieraan deelgenomen, zodat we signalen over radicalisering vroegtijdig kunnen oppikken en kunnen doorzetten naar de gemeente.

Laaggeletterdheid
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit is ongeveer 1 op de 9 mensen. Dat betekent dat ook een deel van onze huurders laaggeletterd is. Om deze reden schrijven we alle brieven op B1-niveau (eenvoudig Nederlands). Daarnaast zijn ruim 100 van onze medewerkers getraind om laaggeletterdheid te signaleren. Door deze training kunnen medewerkers de signalen herkennen en de betreffende huurders doorverwijzen naar instanties die hen kunnen helpen.

Binnen deltaWonen hebben we een werkgroep taalcoaches. Iedere afdeling heeft een medewerker in deze werkgroep. Doel is om bewustwording bij (nieuwe) medewerkers te creëren en vervolgens te vergroten binnen heel deltaWonen.

Stichting Lezen & Schrijven koos Zwolle uit voor een landelijke proef om laaggeletterden te helpen. Wehkamp en Zilveren Kruis doen ook mee aan deze proef. De Stichting ziet ons echt als voorbeeldorganisatie: “De manier waarop jullie vanuit jullie maatschappelijke rol actief bezig zijn in het rekening houden met de communicatie richting de doelgroep. Maar ook in het herkennen en doorverwijzen van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.” Door onze actieve deelname aan deze proef zijn wij op meerdere plekken geïnterviewd over onze aanpak.


Goede doelen cheque laaggeletterdheid voor Taalpunten Zwolle, Kampen, Oldebroek.

Het initiatief sluit goed aan bij onze ambitie om huurders optimaal te faciliteren, zodat zij kunnen deelnemen aan de samenleving. Als corporatie staan we dicht bij onze huurders. We hebben een belangrijke signaalfunctie bij bijvoorbeeld schulden, laaggeletterdheid en huiselijk geweld.

Kadera
In juli van het afgelopen jaar is door team Leefbaarheid een intentieverklaring getekend voor het project Safe at Home. Kadera, participant in dit Europese project, heeft 15 corporaties vanuit het hele land gevraagd om deel te nemen. Medewerkers van de deelnemende corporaties worden getraind in het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. 50 collega’s die direct klantcontact hebben (van het KSC tot en met onze vakmannen in de wijk), namen hieraan deel. Wij zijn samen met de andere lokale corporaties betrokken bij de huisvesting van slachtoffers van huiselijk geweld.