Jaarverslag 2018
Organisatie en processen

Visitatie
DeltaWonen laat zich, conform de wetgeving, iedere 4 jaar visiteren. Een visitatiecommissie kijkt of we de juiste dingen doen en of we deze dingen ook goed doen. Door middel van het rapport van de onafhankelijke commissie leggen we verantwoording af en krijgen we handvatten om onze eigen prestaties te verbeteren. In 2018 vond de visitatie plaats over de periode 2014-2017. De beoordeling vond plaats op basis van (financiële) stukken (waaronder de door ons opgestelde position paper, factsheets en een terugblik op de vorige visitatie), de uitkomsten van gesprekken die de commissie met stakeholders heeft gevoerd en de uitkomsten van enquêtes onder stakeholders.

De visitatiecommissie keek naar 4 onderdelen in de laatste 4 jaar, namelijk naar onze maatschappelijke prestaties, naar de manier waarop we belanghouders betrokken, naar onze financiële bedrijfsvoering en naar toezicht en bestuur (governance).

Prestatiegebieden 2014   2018
Presteren naar opgave en ambities 7,1 7,2
Presteren volgens stakeholders 7,1 7,2
Presteren naar vermogen 7,7 7,7
Governance 7,2 7,2


Oordeel visitatiecommissie 2018
De visitatiecommissie zegt over deltaWonen: ‘Het is een professionele organisatie die zich doorontwikkelt. De corporatie is actief om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de sociale woningvoorraad af te stemmen op de behoefte van de klant en markt. Medewerkers krijgen de ruimte om zelf invulling te geven aan de visie en de strategie’. Wel raadt de commissie ons aan om oog te blijven houden voor een gezonde balans tussen ambities en werkdruk en om nóg meer de verdieping op te zoeken in de samenwerking met partnerorganisaties.

Wij zijn trots op de behaalde resultaten. De afgelopen 4 jaar waren turbulent. De vraag naar goedkope huurwoningen nam toe, de verhuurdersheffing steeg en de regelgeving werd verzwaard met invoering van de herziene woningwet en de nieuwe Governancecode. Ondanks dat, hebben we op alle gebieden mooie prestaties geleverd. Met de inzichten van de visitatie kunnen wij onze relatie met de huurders, de samenwerking met stakeholders én onze dienstverlening en bedrijfsvoering verder verbeteren.

Het rapport en de schriftelijke reactie van de bestuurder en de raad van commissarissen zijn te vinden op de website van deltaWonen.