Jaarverslag 2018
Duurzaam Bouwen & Ontwikkelen

Strategische samenwerking met aannemers
Opdrachtgeverschap en de wijze waarop we samenwerken met partijen binnen de bouwbranche is momenteel sterk in ontwikkeling. Hierbij is sprake van een verschuiving van het voorschrijven naar het uitdagen van marktpartijen om met de meeste optimale oplossing voor onze bouw- of renovatieopgave te komen. In tegenstelling tot de ‘laagste prijs’ en de ‘initiële investeringskosten’ leggen we de focus hiermee op een optimale prijs-kwaliteitverhouding, total cost of ownership en klantwaarde. Door deze verbeterde vorm van opdrachtgeverschap kunnen we goed presterende partijen langetermijnperspectief bieden en aan ons binden. Dit is noodzakelijk vanwege de huidige krapte op de markt ten aanzien van uitvoeringscapaciteit, wat weer tot prijsstijgingen leidt.

Met onze partners zoeken we naar gemeenschappelijke belangen en focussen we ons op de langetermijnresultaten. Uiteindelijk draagt dit bij aan de tevredenheid van onze huurders en het ervaren van zingeving, voldoening en plezier van medewerkers.

Energietransitie
Door gebruik te maken van kennis uit de markt en het stimuleren van innovatie komen we, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie, tot betere oplossingen. Een voorbeeld hiervan is De Energieproeftuin in de Zwolse wijk Berkum. In 2018 zijn we gestart met het opnemen van circulariteit in onze uitvragen. We verwachten van onze ketenpartners dat zij meedenken over innovatieve oplossingen met gebruik van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen, hoogwaardige recycling en zo min mogelijke afval.

Bovengenoemde ontwikkelingen kunnen uiteindelijk leiden tot meer standaardisatie en industrialisatie in de bouw- en renovatiesector. Doordat marktpartijen projectoverstijgende continuïteit wordt geboden, zijn zij meer geneigd om hierin te investeren. Daarnaast is deze ontwikkeling noodzakelijk om de benodigde kostenreductie en de opschaling van de verduurzaming te bereiken.

Inclusiviteit
Als werkgever en opdrachtgever streven we naar inclusiviteit. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om werk uit te voeren dat bij hem of haar past. Door een projectoverstijgende en langetermijnsamenwerking met marktpartijen kunnen we meer bereiken op het gebied van Social Return On Investment.

Om deze doelen en ambities te verwezenlijken zijn we in 2018 met een aantal samenwerkingspartners gestart met het verkennen van een verregaande strategische samenwerking.