Jaarverslag 2018
Vitale coalities

Vitale Coalities
Het sluiten en onderhouden van vitale coalities met onze samenwerkingspartners vinden wij belangrijk. Samenwerkingen gaan we alleen aan met partijen die onze missie en visie onderschrijven én iets toevoegen op het gebied van woongenot, werken, leren, vrije tijd of goede zorg. Ook in 2018 hebben we op verschillende terreinen actief verbinding gezocht met klanten, zakelijke relaties en samenwerkingspartners. In dit hoofdstuk lichten we graag een aantal van deze samenwerkingsvormen toe.

Formele Samenwerking
Een prettig leefklimaat creëren we samen. Daarom vinden we het belangrijk om onze huurders te betrekken bij ideeën, besluiten en toekomstplannen. Er zijn verschillende bewonersorganen: de Bewonersraad deltaWonen en de bewonerscommissies. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Woningwet in 2015 hebben bewonersorganisaties meer zeggenschap over beleidsonderwerpen van deltaWonen. Zij zijn nu volwaardig partner bij lokale prestatieafspraken die gemeenten maken met woningcorporaties en huurdersorganisaties. Daarnaast heeft de Bewonersraad het recht om tenminste een derde van de leden van de raad van commissarissen voor te dragen. DeltaWonen houdt de Bewonersraad en de commissies betrokken en voorziet de leden van de juiste informatie.

Bewonerscommissies
In 2018 zijn er 13 bewonerscommissies. Er zijn 2 bewonerscommissies in oprichting. Wij gaan 2 keer per jaar met hen om tafel om te praten over thema’s zoals woonwensen, servicekosten en de staat van het pand. De leden van de bewonerscommissies nemen, samen met betrokken huurders, onder andere deel aan de zogenaamde ‘complexschouw’. Tijdens een dergelijke schouw wordt gekeken naar de staat van onderhoud van het gebouw. Daarbij inventariseren we de wensen van de bewoners met betrekking tot het onderhoud. Deze wensen toetsen we aan het onderhoudsbeleid in onze meerjarenonderhoudsplanning. Vaak zien we dat deze wensen overeenkomen met onze plannen. In 2018 hebben we 27 complexen samen met bewoners geschouwd.

De Bewonersraad
De Bewonersraad van deltaWonen is een zelfstandige stichting met een eigen bestuur. Het bestuur overlegt over beleid, huurdersbelangen, leefbaarheid, prestatieafspraken en andere bewonersthematiek. Op sommige gebieden is de raad meer dan adviserend. Zij zat bijvoorbeeld bij de prestatieafspraken als volwaardig partner aan tafel. Afgelopen jaar is de Bewonersraad nauw betrokken geweest bij het proces en de inhoud van de huurverhogingen, de jaarlijkse actualisatie van het portefeuillebeleid, prestatieafspraken, de visie op zeggenschap en de nieuwe koers van deltaWonen.