Jaarverslag 2018
Duurzaam Bouwen & Ontwikkelen

E-renovaties & Planmatig Onderhoud
2018 was het 5e jaar van de E-renovaties. In die 5 jaren zijn 4.031 woningen verduurzaamd, waarvan 947 woningen in 2018. Het deelnemingspercentage lag de afgelopen jaar bijzonder hoog, maar liefst 97% van de huurders liet hun woning renoveren. De E-renovaties hebben aantoonbaar effect. De Energie Index is gedaald van 1,60 in 2017 naar 1,45 in 2018.

Tijdens de woningrenovatie is persoonlijke aandacht voor de huurder erg belangrijk. Daarom zetten we bewonersbegeleiders in bij onze renovatieprojecten. Zij zijn het 1e aanspreekpunt voor onze huurders en kunnen antwoord geven op vrijwel alle renovatievragen. Verbouwingen zijn vaak niet leuk voor de huurder, maar de resultaten zijn wel fijn: minder maandelijkse kosten en meer comfort in de woning.

We betrekken huurders bij het maken van verbouwkeuzes, zoals bijvoorbeeld kleur- en materiaalgebruik. Daarnaast streven we ernaar om bij iedere huurder maximaal 2 weken bezig te zijn, iets wat gelukkig vrijwel altijd lukt. Waar nodig ondersteunen we ook bij de voorbereidingen voor de renovatie. In de praktijk merken we dat zo’n 90% van de huurders dit zelf kan. Voor de 10% voor wie dit niet lukt, zoeken we samen naar oplossingen, bijvoorbeeld voor het verzetten van spullen of het omgaan met geluidsoverlast.

De Energieproeftuin
Een mooi voorbeeld van onze zoektocht naar verduurzaming en beperking van CO2-uitstoot is het project ‘De Energieproeftuin’. In 46 jaren 60-woningen in de Zwolse wijk Berkum hebben we samen met bewoners en partnerorganisaties naar de beste en meest rendabele oplossingen gezocht om de woningen energiezuinig en comfortabel te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld warmtepompen en hybride systemen geplaatst en zijn er verschillende bouwkundige isolatievarianten toegepast. We kijken samen met de bewoners naar wat wel, en vooral naar wat niet werkt, en welke oplossing daadwerkelijk goed presteert, ook in financiële zin.


Zwolse wijk Berkum in 2025 energieneutraal.

Alle woningen worden gedurende 10 jaar gemonitord op verbruik, zodat we de prestaties kunnen beoordelen en inzetten voor de duizenden woningen die we de komende jaren gaan verduurzamen.


Zelf energie opwekken: energiefietsen voor Campherbeekschool.